Poetik Chart | Hakan Şarkdemir*

poetic chart minik

Hasan Bozdaş’ın “Poetik Chart ya da Şiirin Rotası” okuyucuyu metinle etkileşime sokan bir kavramlar haritası betimler. “Poetik Chart”ın imge jeneratörü, Groys’un da belirttiği gibi dilin radikal bir şekilde tek tek sözcük dizilerine ayrılmasını varsayan bir arama motoru gibi işler. Şiirin bulutsu karakteri, sözdiziminin pençesinden kurtarmak üzere sözcükleri dağınık, yersizyurtsuz ve insicamsız bir indekse dönüştürür.

Şair, bir bağdaşım ve anlam kaygısı gütmeksizin sözcükleri birer girdi (entry) gibi düşünür. “Hepimiz algısal dünyada özgürüz, şiir algıladıklarımızın dünyasında özgür,” diyen Bozdaş, bir “sözcük küratörü” gibi şiir ve özgürlük idesi etrafında akla gelen kavramları mekanik bir şekilde bir araya getirir. Kavramlar arasında bir hiyerarşi oluşmasına izin vermez.

Beyaz sayfaya yerleşen bu kayıtlar algılarımızı uçucu hâle getiren otonom daireler oluştururlar. “Poetik Chart”ın bizi kavramlar arasında kaybolmaktan kurtaracak belirgin bir rotası yoktur. Bu şiir, bize estetik ya da politik bir güzergâh tayin etmez. Yalnızca şiire dair hiçbir talimat olmadığı düşüncesini yineler. Bu yüzden “Don’t take permission” (izin alma) ifadesi de bir talimattan çok, punctum etkisini tetikleyen bir uyarıya benzer. Akla özgürlüğü getiren bu poetik tabloda uçuş bilgisayarı ile montaj masasını eşleştiren alegorik aklın önünde, şairin görerek uçuşunu engelleyen, onu özgürlüğü yinelemekten alıkoyan tüm yasaklar, engeller, dayatmalar geçersizdir artık.

*Hakan Şarkdemir, Yeni Medya Şiiri, Buzdokuz 19, s.39

Poetik Chart ya da Şiirin Rotası

Bir yorum yazın...